Café Biograf Spillested

Kunst

PETER MARTENSEN: Kunstnerportrætter

2. oktober – 7. november 2021

Det er med stor glæde, at Tobaksgaarden 2. oktober kan slå dørene op for udstillingen med Peter Martensen, som er en af Danmarks mest anerkendte portrætmalere. 

Peter Martensen har bl.a. portrætteret de tidligere formænd for Folketinget, Erling Olsen og Christian Mejdal, samt forhenværende statsminister og Flygtningehøjkommisær Poul Hartling. Disse værker hænger i dag i Folketinget og på det Nationalhistoriske museum Frederiksborg Slot.

I 2012 påbegyndte Peter Martensen en serie portrætter af kunstnere, han enten kender personligt, eller ønsker lære at kende. Tanken er at serien skal være et livsprojekt. De enkelte kunstnere bliver indlogeret og portrætteret stående i samme hjørne af atelieret over 2 dage. I dag består serien af 10 portrætter, og flere er på vej.

På denne udstilling vises bl.a. portrætter af den danske filminstruktør Lone Scherfig, skuespilleren Stina Ekblad og forfatteren Lone Hørslev, samt billedkunstnerne Doris Bloom, Pontus Kjerrman og Jesper Rasmussen.

I Peter Martensens øvrige værker ses hans fascination for mennesket og dets livsvilkår – særligt hans mænd i hvide skjorter har defineret hans helt eget udtryk. Mændene er alle skabt af samme grundfigur, har udtryksløse ansigter samt bærer neutral påklædning. Deres akavede placering midt i vrimlen og den manglende kontakt mændene imellem, skaber nærmest en hjælpeløs og handlingslammet situation der forstærkes ved de monokrome farver, som Martensen ofte bruger. Alt dette gør dem umiddelbart umulige at skelne fra hinanden, men ved at placere dem i forskellige situationer og forskellige vinkler, formår Martensen at give dem forskellige historier. Historier der dog i starten kan virke gådefulde og komplekse og som Martensen derfor bevidst lader være op til beskueren at fortolke.

Peter Martensen blev uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 1977 og har desuden frekventeret Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1982-1984, Grafisk skole v/professor Dan Sterup-Hansen. Han debuterede i 1972. Stilistisk tilhører han nyrealismen og anvender ofte fotografiet som udgangspunkt for sine malerier.

Søren West / Hanne Kjær Knudsen

NATURE VIVANTE

20. november 2021 – 2. januar 2022

Den levende natur – eller naturinspirationen, der følger med helt ind i kunstværket – er omdrejningspunktet og fællesnævneren for Tobaksgårdens udstilling af Hanne Kjær Knudsens maleri og Søren Wests skulpturer.

 Imens Hanne Kjær Knudsen fortolker naturmotiver ekspressionistisk i akrylmaling og pastel, trækker Søren West et stort element af stenenes egen natur med ind i sine skulpturkompositioner.

Ikke kun i kraft af stenenes tyngde, tegning og farvespil, men også fordi materialernes naturlige brudflader indgår i skulpturerne.

Hanne Kjær Knudsen har arbejdet med naturmotiver i maleriet siden 1996 og Søren West siden sin debut i Den frie Udstillingsbygning i 1986.

Begge kunstnere bor og arbejder på Sydfyn.

Lars og Troels Trier

2 X TRIER

Ny dato følger snarest

Lars og Troels Triers malerier er på mange måder lige så sprudlende som deres personligheder, hvilket ikke siger så lidt om de to mænd der b.la. er kendt for både deres musikalske og kunstneriske talenter. I januar måned 2020 rundede Troels 80 år – men det er ikke noget der bekymrer ham, for han har planlagt at falde død om på scenen ”for det har jeg sgu aldrig prøvet før” – udtalte han lige op til fødselsdagen.

Begge brødre kan med deres imponerende CV, indeholdende titler som bl.a. entertainer, musiker og kunstner, betegnes som multikunstnere. Lars er uddannet klassisk guitarist på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og er kendt som en virtuos klassisk guitarist der, når han ikke spiller koncerter eller indspiller musik, også udtrykker sig som kunstmaler med associationer til tegneserieverdenen. Allerede i gymnasietiden debuterede Lars med børnebilledbogen Løven Leopold. I de senere år har han udstillet flittigt med naivistiske, fabulerende malerier, ofte i gruppen Malende Musikere.

Troels er musiker, kunstmaler og entertainer. Derudover kan han kalde sig skuespiller og revyforfatter. Pt. er han aktuel med turneen Fra Røde Mor til Grøn Far, hvor han i selskab med et keyboard fortæller historier fra hans karriere. Derudover har han de seneste år fordybet sig mere i kunstverdenen, hvor særligt tegneserieuniverset fylder meget Jeg lader intuitionen og underbevidsthed – the stream of conscious – styre slagets gang. Tegneseriernes fantastiske og mytologiske univers tjener som inspiration til hans univers, hvor groteske og humoristiske figurer befolker Troels´ opdelte lærreder og kalder på en fortolkning. Hans teknik bunder i tegneseriernes teknik med opdeling af billedet i felter og kraftige konturer, som afgrænser ubrudte, ensfarvede billedflader, til lærredet.

Sammen har Lars og Troels været en del af kunstnerkollektivet Røde Mor, som de var med til at grundlægge. Røde Mor var særligt populær i 1970érne og startede som et billedkunstnerkollektiv men blev senere en rockgruppe med en politisk orientering. Her kunne man finde dem som soundtrack til mange politiske oprør.

Tobaksgaardens Kunstklub

Kunstklubben i Tobaksgaarden har til formål at arrangere udstillinger på Tobaksgaarden og udlodde nutidig kvalitetskunst til medlemmerne af klubben. Kunstklubbens kunstudvalg indkøber kunstværker fra kunstudstillinger på Tobaksgaarden. De indkøbte kunstværker udloddes hvert år til medlemmerne og indkøbes for klubbens kontingentindbetalinger.

Som medlem af Kunstklubben får du følgende fordele:

  • Invitation til ferniseringer
  • Gratis adgang til alle Tobaksgaardens udstillinger og Artist Talk.
  • 10% rabat ved indkøb af kunstværker ved Tobaksgaardens udstillinger.
  • Rabat på kunstbøger, plakater mm. ved Tobaksgaardens udstillinger.
  • Deltagelse i den årlige udlodning af indkøbte kunstværker.

Pris:

  • Medlem af Tobaksgaarden (Årskort) kr. 100 om året
  • Ikke medlem af Tobaksgaarden kr. 200 om året
  • Årskort og medlemsskab af Kunstklubben kr. 500 om året (pensionist/studerende kr. 350 om året)

 

Indmeldelse sker ved henvendelse til Tobaksgaardens administration på tlf. 64 71 20 31 eller mail post@tobaksgaarden.dk

Tidligere udstillinger

Anne Bjørn
Assens Billedskole
Beate Bendel
Betty Cristine Fog
Birgitte Thorlacius
Carsten Dahl
Carsten Rudolfsen
Dan Boje
Erling Tingkær
Frank Hammershøi
Galleri Korinth
Galleri Rasmus
Gert Rune Sundien
Gunner K Hansen
Henrik Boe
Holger Klintholm
Indigo Richards

Jan Monrad
Janusz Tyrpak
Jim Lyngvild
John Hansen
Jona Artigas Planas
Kamilla Herskind
Ken Denning
Kirsten Graver
Kjeld Ulrich
Lars Mikkes
Leif Sylvester
Lene Stevns Jensen
Linda Horn
Lisbeth Petersen
Louise Egedal
Mogens Davidsen
Nina Ferlov
Odd Moe

Papermoiselle
Peter Brandes
Peter Tybjerg & Merete Bloch
Pauline Dagmar Christensen
Peter Viskinde
Peder Fredskild
Poul Ib Henriksen
Poul Robert Weile
Rolf Konow
Sonja Brandes
Steffan Herrik
Steffen Martin
Susanne Christophersen Bille
Susanne Thea
Thomas Gunge
Torben Jarlstrøm Clausen
Troels Trier
Ulrik Møller