Café Biograf Spillested

Kunst

Steffan Herrik

Ornitomorfe Observationer

10. oktober – 29. november 2020

DUNKLE OG DJÆVELSKE FIGURER INDTAGER TOBAKSGAARDEN

Kunstneren Steffan Herriks komiske og dæmoniske Gumozoer er klar til at indtage Tobaksgaardens udstillingssal. De fuglelignende figurer synes primitive, men rummer i virkeligheden et hav af udtryk, der spænder fra det uskyldige og legende til det dunkle og djævelske.

– Når jeg bevæger mig ind i mit værksted, er det altid med bankende hjerte. Mine figurer kan være voldsomt larmende, lidt for muntre og af og til decideret aggressive. Engle med horn, djævle med vinger og stirrende blikke, invalide veterangumozoer og poetisk drømmende mundrugere befolker mit univers.

Steffans kunstneriske virke er utroligt vidt farende. Han har bl.a. arbejdet med skulptur, tegning, grafik, maleri og land-art. Mest kendt er han dog for sine fuglelignede væsner, Gumozoerne, som ikke blot ligner fugle men også på foruroligende vis har visse menneskelige træk. Figurerne udstråler en fascinerende dobbelthed fra det uskyldige og legende til det dunkle og djævelske. Og netop denne dobbelthed taler direkte til den fundamentale dualitet i mennesket.

-For at skabe mine værker må jeg se, huske og glemme, før jeg kan gå i gang med selve arbejdet. Nogle gange vil figurerne selv, og jeg er kun en ydmyg håndværker og fødselshjælper. Her opstår ofte de bedste værker.

I blandt Herriks værker ses både små og store størrelsesforhold, lige fra miniaturer figurer til gigantiske land-artprojekter. Med hjælp fra hans foretrukne materialer, træ, jern, gips, sten, beg, tjære, tekstil og sågar ild skabes der for hver gang helt unikke og detaljerede udtryk i hans værker. Fælles for hans værker er at alle udspringer af en kultisk og mytisk fantasi. Herrik har desuden en stor grafisk produktion bag sig herunder bl.a. med kobbertryk og litografier.

Som billedkunstner er man privilegeret, man får lov til at bevæge sig mellem drøm og virkelighed, alvor og humor i en stadig søgen og undren. Talrige muligheder og umuligheder afprøves i en kontinuerlig kamp med materialet. Målet er at give værkerne sjæl og liv.

Dyk ned i Herriks kultiske og mytiske fantasi og oplev hvordan Gumozoerne med deres næb, kløer og vanvid er blevet klækket kuld efter kuld når Ornitomorfe Observationer åbner lørdag 10. oktober på Tobaksgaarden. Herefter holder udstillingen åbent til og med søndag 29. november, torsdag-fredag kl. 13-17, lørdag kl. 11-15, søndag kl. 14-17.
Vil du endnu tættere på Herrik og hans Gumozoer, har du mulighed for dette torsdag 12. november hvor Herrik, iblandt sine værker, holder Artist Talk på Tobaksgaarden.

Kort om Steffan Herrik
Steffan Herrik er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og på Holbæk Kunsthøjskole. Han er medlem af BKF, Fynsk Grafiske Værksted og Gæsteatelier Hollufgårds Billedhuggerværksted.

Fernisering lørdag 10. oktober kl. 14:00
Grundet Covid-19 situationen er tilmelding nødvendig, hvis man vil deltage i ferniseringen. Det er muligt at deltage kl. 14.00-15.30 eller kl. 15.45-17.15 og der er begrænsede pladser i hvert tidsrum. Man sender blot en mail til camilla@tobaksgaarden.dk hvori man angiver navn, antal personer der ønsker at deltage, samt ønsket tidpunkt.

Tidligere udstillinger

Anne Bjørn
Assens Billedskole
Beate Bendel
Betty Cristine Fog
Birgitte Thorlacius
Carsten Dahl
Carsten Rudolfsen
Dan Boje
Erling Tingkær
Frank Hammershøi
Galleri Korinth
Galleri Rasmus
Gunner K Hansen
Henrik Boe
Holger Klintholm
Indigo Richards

Jan Monrad
Janusz Tyrpak
Jim Lyngvild
John Hansen
Jona Artigas Planas
Kamilla Herskind
Ken Denning
Kirsten Graver
Kjeld Ulrich
Lars Mikkes
Leif Sylvester
Linda Horn
Lisbeth Petersen
Louise Egedal
Mogens Davidsen
Nina Ferlov
Odd Moe

Papermoiselle
Peter Brandes
Peter Tybjerg & Merete Bloch
Pauline Dagmar Christensen
Peter Viskinde
Poul Fredskild
Poul Ib Henriksen
Poul Robert Weile
Rolf Konow
Sonja Brandes
Steffan Herrik
Steffen Martin
Susanne Christophersen Bille
Susanne Thea
Thomas Gunge
Torben Jarlstrøm Clausen
Troels Trier
Ulrik Møller