Café Biograf Spillested

Kunst

Lene Stevns Jensen

BRED VINGERNE UD

8. maj – 13. juni 2021

Fuglekvinden er symbol på kvinden, der tør brede vingerne ud og prøve om de kan bære, selv om hun risikerer at falde ned og brække vingerne og slå sig.

Højt at flyve, dybt at falde siger man, men hvorfor skulle man falde?

Fuglekvinden findes i mange udgaver og flere stadier:
Hun findes som kvinden med drømmende, kvinden med de begyndende vinger, og hende med vingerne holdt tæt ind til kroppen, lige inden de bredes ud.

Endelig er der fuglekvinden med næb og udbredte vinger, hende som tør.

Gennem tiden har der været eksempler på mange andre væsner, som har vinger. Der er de gamle babyloniske og assyriske keruber, en slags sfinxer med menneskehoved, dyrekrop og vinger, og tænk på Hermes, Nike og Eros fra den Græske mytologi. Ikaros brændte vingerne, men andre fløj ud og nåede deres mål. Fuglen Føniks som oprindelig er et fabeldyr fra den persiske mytologi, brændte op i sin egen rede, for senere at genopstå af asken og flyve højt op i himlen, et symbol på genfødsel og udødelighed.

Forvandlingen fra kvinde til fuglekvinde er en udvikling som langsomt og usynligt kan tage form.

Lene Stevns Jensen har modtaget et arbejdslegat på kr. 10.000 fra billedhuggeren Gerhard Hennings Legat til denne udstilling.

Kort om Lene Stevns Jensen

Billedhuggeren Lene Stevns Jensen er uddannet fra Danmarks Designskole og har gennem mange år arbejdet som kunstner. Hun ejer galleriet Galleri Unicorn, hvor man kan se hendes værker i bronze, stentøj, narhval-hvalros- og mammuttand.

Lene har udstillet i både ind- og udland og særligt hendes rejser til Grønland, Kina, Alaska, Canada, Syrien og Svalbard har været til stor inspiration i hendes arbejde.

Lene er medlem af Billedkunstnernes Forbund, Kvindelige Kunstners Samfund, Dansk Billedhuggersamfund, Vestsjællands Arbejdende Kunstværksteder og Foreningen Dyreliv.

Lars og Troels Trier

2 X TRIER

Ny dato følger snarest

Lars og Troels Triers malerier er på mange måder lige så sprudlende som deres personligheder, hvilket ikke siger så lidt om de to mænd der b.la. er kendt for både deres musikalske og kunstneriske talenter. I januar måned 2020 rundede Troels 80 år – men det er ikke noget der bekymrer ham, for han har planlagt at falde død om på scenen ”for det har jeg sgu aldrig prøvet før” – udtalte han lige op til fødselsdagen.

Begge brødre kan med deres imponerende CV, indeholdende titler som bl.a. entertainer, musiker og kunstner, betegnes som multikunstnere. Lars er uddannet klassisk guitarist på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og er kendt som en virtuos klassisk guitarist der, når han ikke spiller koncerter eller indspiller musik, også udtrykker sig som kunstmaler med associationer til tegneserieverdenen. Allerede i gymnasietiden debuterede Lars med børnebilledbogen Løven Leopold. I de senere år har han udstillet flittigt med naivistiske, fabulerende malerier, ofte i gruppen Malende Musikere.

Troels er musiker, kunstmaler og entertainer. Derudover kan han kalde sig skuespiller og revyforfatter. Pt. er han aktuel med turneen Fra Røde Mor til Grøn Far, hvor han i selskab med et keyboard fortæller historier fra hans karriere. Derudover har han de seneste år fordybet sig mere i kunstverdenen, hvor særligt tegneserieuniverset fylder meget Jeg lader intuitionen og underbevidsthed – the stream of conscious – styre slagets gang. Tegneseriernes fantastiske og mytologiske univers tjener som inspiration til hans univers, hvor groteske og humoristiske figurer befolker Troels´ opdelte lærreder og kalder på en fortolkning. Hans teknik bunder i tegneseriernes teknik med opdeling af billedet i felter og kraftige konturer, som afgrænser ubrudte, ensfarvede billedflader, til lærredet.

Sammen har Lars og Troels været en del af kunstnerkollektivet Røde Mor, som de var med til at grundlægge. Røde Mor var særligt populær i 1970érne og startede som et billedkunstnerkollektiv men blev senere en rockgruppe med en politisk orientering. Her kunne man finde dem som soundtrack til mange politiske oprør.

Peter Martensen

PORTRÆTTER

Dato følger snarest

Maleren og grafikeren Peter Martensen er en eminent portrætmaler og har portrætteret de tidligere formænd for Folketinget, Erling Olsen og Christian Mejdahl. Disse værker hænger i Folketinget. Andre af hans værker er udstillet på bl.a. Kastrupgårdsamlingen, Statens Museum for Kunst, Vejle Kunstmuseum og på Victoria and Albert Museum i London.

Ved udstillingen i Tobaksgaarden vil man kunne opleve helt andre og storslåede portrætter af personligheder fra kunst- og kulturverden, som har været under kærlig behandling af Martensen.

Peter Martensen er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 1977 og har desuden læst hos Dan Sterup-Hansen på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1982-1984. Han debuterede i 1972. Stilistisk tilhører han nyrealismen og anvender ofte fotografiet som udgangspunkt for sine malerier.

Søren West / Hanne Kjær Knudsen

NATURE VIVANTE

Dato følger snarest

Den levende natur – eller naturinspirationen, der følger med helt ind i kunstværket – er omdrejningspunktet og fællesnævneren for Tobaksgårdens udstilling af Hanne Kjær Knudsens maleri og Søren Wests skulpturer.

 Imens Hanne Kjær Knudsen fortolker naturmotiver ekspressionistisk i akrylmaling og pastel, trækker Søren West et stort element af stenenes egen natur med ind i sine skulpturkompositioner.

Ikke kun i kraft af stenenes tyngde, tegning og farvespil, men også fordi materialernes naturlige brudflader indgår i skulpturerne.

Hanne Kjær Knudsen har arbejdet med naturmotiver i maleriet siden 1996 og Søren West siden sin debut i Den frie Udstillingsbygning i 1986.

Begge kunstnere bor og arbejder på Sydfyn.

Tobaksgaardens Kunstklub

Kunstklubben i Tobaksgaarden har til formål at arrangere udstillinger på Tobaksgaarden og udlodde nutidig kvalitetskunst til medlemmerne af klubben. Kunstklubbens kunstudvalg indkøber kunstværker fra kunstudstillinger på Tobaksgaarden. De indkøbte kunstværker udloddes hvert år til medlemmerne og indkøbes for klubbens kontingentindbetalinger.

Som medlem af Kunstklubben får du følgende fordele:

  • Invitation til ferniseringer
  • Gratis adgang til alle Tobaksgaardens udstillinger og Artist Talk.
  • 10% rabat ved indkøb af kunstværker ved Tobaksgaardens udstillinger.
  • Rabat på kunstbøger, plakater mm. ved Tobaksgaardens udstillinger.
  • Deltagelse i den årlige udlodning af indkøbte kunstværker.

Pris:

  • Medlem af Tobaksgaarden (Årskort) kr. 100 om året
  • Ikke medlem af Tobaksgaarden kr. 200 om året
  • Årskort og medlemsskab af Kunstklubben kr. 500 om året (pensionist/studerende kr. 350 om året)

 

Indmeldelse sker ved henvendelse til Tobaksgaardens administration på tlf. 64 71 20 31 eller mail post@tobaksgaarden.dk

Tidligere udstillinger

Anne Bjørn
Assens Billedskole
Beate Bendel
Betty Cristine Fog
Birgitte Thorlacius
Carsten Dahl
Carsten Rudolfsen
Dan Boje
Erling Tingkær
Frank Hammershøi
Galleri Korinth
Galleri Rasmus
Gunner K Hansen
Henrik Boe
Holger Klintholm
Indigo Richards

Jan Monrad
Janusz Tyrpak
Jim Lyngvild
John Hansen
Jona Artigas Planas
Kamilla Herskind
Ken Denning
Kirsten Graver
Kjeld Ulrich
Lars Mikkes
Leif Sylvester
Linda Horn
Lisbeth Petersen
Louise Egedal
Mogens Davidsen
Nina Ferlov
Odd Moe

Papermoiselle
Peter Brandes
Peter Tybjerg & Merete Bloch
Pauline Dagmar Christensen
Peter Viskinde
Poul Fredskild
Poul Ib Henriksen
Poul Robert Weile
Rolf Konow
Sonja Brandes
Steffan Herrik
Steffen Martin
Susanne Christophersen Bille
Susanne Thea
Thomas Gunge
Torben Jarlstrøm Clausen
Troels Trier
Ulrik Møller