Café Biograf Spillested

Kunst

Kamilla Herskind

Kun et knust hjerte er helt

8. august – 27. september 2020

Corona-krisens påvirkning af samfundet kommenteres af den unge billedkunstner Kamilla Herskind

Jeg ser imod verden, med et insisterende, søgende blik. Hvert eneste penselstrøg fortæller en del af min historie og en del af den historie, som omgiver mig. Objekter og mennesker, som fylder mig med betagelse, undren og nysgerrighed.

Kamilla Herskind har brugt corona-krisen til at fordybe sig i nye motiver og betydninger i sine malerier. For hende er det vigtigt at gå sine egne veje og selv sammensætte sin dannelse. Særligt hendes hjem spiller en central rolle, når hun søger inspiration til sine værker. Hun er flyttet ud af byen, ud i naturen, hvor hun sammen med sin mand bor og arbejder i tre campingvogne. Måske en lidt anderledes bopæl, men for Kamilla er den nære forbindelse til naturen altafgørende i skabelsen af sine værker.

Corona-krisen blev på sin vis en hel verden på en usikker gyngende grund. Der vil være tab og der vil være ofre, der vil være tilværelser og samfund, som splintrer, men stykkerne vil også samle sig og noget nyt vil opstå. Mange har fået en tænkepause, fundet nye aspekter af tilværelsen, fundet sig selv, familie, eller natur.

Krisen har bekræftet Kamilla i, at en krise altid har en lærdom med sig, også selvom den ændrer ens tilværelse og man mister fodfæste. Efter enhver krise handler det om at rejse sig igen med oprejst pande og bære sit splintrende hjerte og sin nye lærdom med sig. Udstillingens malerier spejler krisens undergang og den nye begyndelse. Kamilla ønsker at søge imod fordybelse, længsel, sandhed og skønhed. For måske er det netop skønheden, der giver kræfter nok til at fortsætte livet, selv når alt virker allermest meningsløst og håbløst for hver gang vi vælger livet, vælger vi skønhed.

Særligt ungdommen spiller en central rolle i Kamillas motivrække, måske fordi det er unge mennesker, som tager de første bevidste skridt i gentagelsesrækken. Samtidig er det i ungdommen, at hjertet for første gang bliver knust og med erfaringen skal heles igen. Stumperne skal samles! Ifølge Kamilla glemmer vi let vores dødelighed og skrøbelighed og til tider også os selv, når stumperne igen er samlet og hverdagens ræs igen raser over os. Kriser er derfor, ifølge hende, vigtige for mennesket, så alt bliver sat i stå og der bliver plads til ro og fordybelse. Krisen lader os alene med os selv og vores egentlige problemstillinger, minder os om livets korthed og værdi. Livet sætter sit spejl foran os mennesker og giver os mulighed for at se det, vi ikke ønsker at se direkte i øjnene. Men udstillingen er ikke skabt for at vise undergang og smertelige begivenheder. Den skildrer tværtimod den skønhed, følsomhed og styrke, som giver mennesket mod og håb i en tilværelse som til tider kan føles meningsløs.

Jeg fortæller med nænsomme farver, underspillede ord, fordybede øjeblikke, fordi jeg er træt af skrigende fortællinger og larmende råb, som alligevel ikke tør se direkte i spejlet og nævne den virkelige essens. Den virkelige essens er måske de stille historier vi bærer med os, i små splintrende fragmenter.

Kort om Kamilla Herskind
Som billedkunstner har hun været elev hos Anne Krebs, Palle Rico Hjort og Søren Søndergaard.
Som beklædningshåndværker har hun været i mesterlære hos Susse Thorseng Lærche. Hun er medlem af Fyns Grafiske Værksted og beskæftiger sig udover med malerier også med tegning og grafik.

Grundet Covid-19 situationen er tilmelding nødvendig, hvis man vil deltage i ferniseringen lørdag d. 8. august. Det er muligt at deltage kl. 14.00-15.30 eller kl. 15.45-17.15 og der er begrænsede pladser i hvert tidsrum. Man sender blot en mail til camilla@tobaksgaarden.dk hvori man angiver navn, antal personer der ønsker at deltage, samt ønsket tidpunkt.

Kun et knust hjerte er helt er åben i perioden lørdag d. 8. august til og med søndag d. 27. september, hvor den hver uge har åbent torsdage og fredage kl. 13-17, lørdage kl. 11-15 samt søndage kl. 14-17.
Entré: 20,- pr. person. Gratis for medlemmer af Tobaksgaarden og Tobaksgaardens Kunstklub.

Tidligere udstillinger

Anne Bjørn
Assens Billedskole
Beate Bendel
Betty Cristine Fog
Birgitte Thorlacius
Carsten Dahl
Carsten Rudolfsen
Dan Boje
Erling Tingkær
Frank Hammershøi
Galleri Korinth
Galleri Rasmus
Gunner K Hansen
Henrik Boe
Holger Klintholm
Indigo Richards

Jan Monrad
Janusz Tyrpak
Jim Lyngvild
John Hansen
Jona Artigas Planas
Ken Denning
Kirsten Graver
Kjeld Ulrich
Lars Mikkes
Leif Sylvester
Linda Horn
Lisbeth Petersen
Louise Egedal
Mogens Davidsen
Nina Ferlov
Odd Moe

Papermoiselle
Peter Brandes
Peter Tybjerg & Merete Bloch
Pauline Dagmar Christensen
Peter Viskinde
Poul Fredskild
Poul Ib Henriksen
Poul Robert Weile
Rolf Konow
Sonja Brandes
Steffan Herrik
Steffen Martin
Susanne Christophersen Bille
Susanne Thea
Thomas Gunge
Torben Jarlstrøm Clausen
Troels Trier

Ulrik Møller