Jacob Gade

NYT OPLEVELSESUNIVERS I ASSENS

På Tobaksgaarden i Assens arbejdes der på at etablere et formidlings- og oplevelsesunivers, som tager afsæt i Jacob Gades liv og virke. Augustinus Fonden støtter projektet med kr. 4 mio. og Fonden for Fynske Bank kr. 500.000.

Overskriften for projektet er TSIGANE. Det er fortællingen om manden bag melodien, der blev skrevet for snart 100 år siden, som skulle vise sig at blive et verdenshit, og som den dag i dag er et af verdens mest spillede melodier.

Det er også fortællingen om en enestående musiker, komponist, mønsterbryder og iværksætter med en usædvanlig karriere, som gjorde ham både velhavende og berømt.

Jacob Gades kompositoriske kvaliteter eller produktion kan sandsynligvis ikke sidestilles med komponister som Rued Langgaard eller Carl Nielsen. Men ubetydelig er Jacob Gade ikke og man kan derfor stille spørgsmål ved, om han har fået den opmærksomhed og plads i musikhistorien som han fortjener?

Vil det være en god ide at etablere et Jacob Gade formidlings- og oplevelsesunivers, som med moderne og levende formidlingsgreb fortæller den fantastiske historie om en stor personlighed i dansk musikliv?

Styregruppen bag projektet, er ikke i tvivl.

RESUMÉ

TSIGANE er et formidlings- og oplevelsesunivers omhandlende Jacob Gade, født i Vejle i 1879 og død i Thorøhuse ved Assens i 1963. Formålet med projektet er at levendegøre Jacob Gades fascinerende liv samt den bagvedliggende film- og musikhistorie, i et aktiverende og interagerende oplevelsesunivers.

TSIGANE er fortællingen om musikeren, komponisten, mønsterbryderen og iværksætteren Jacob Thune Hansen Gade. Ikke mindst er TSIGANE en bemærkelsesværdig fortælling om dansk film- og musikhistorie. Tango Tsigane er den oprindelige titel på en af musikhistoriens største evergreens, Tango Jalousie, som Jacob Gade komponerede i 1925.

Det var ikke Jacob Gades drøm at blive en berømt tangokomponist. Den stil var knapt nok kendt i vores del af verden, da han trådte sine barneben og var ung. Jacob Gade ønskede at blive kapelmester og en berømt valsekomponist. Alligevel blev han tangokonge ud over alle grænser, ovenikøbet med verdens mest spillede melodi. Han udnyttede derved samtidig hans helt usædvanlige evne til at ramme tidens tone.

JACOB GADE fik en enorm erfaring med at komponere musik til film og blev derfor headhuntet til stillingen, som orkesterdirigent for det nye Paladsteatret ved Axeltorv i København i 1918. Det var den første pragtbiograf i Danmark. Film som kunstart var anset som lavkulturel, men en anden holdning var på vej og toppede med etableringen af Paladsteatret, der blev kaldt Filmens Kongelige Teater. Jacob Gade fik her skabt et orkester med et renommé som det bedste i byen, efter det Kongelige Kapel.

IDÈEN til det vedlagte beskrevne formidlings- og oplevelsesunivers er udviklet af foreningen Assens Købstad, Jacob Gades Legat, kulturinstitutionen Tobaksgaarden og med professionel bistand af designvirksomheden Yoke, København.

Med afsæt i Jacob Gades liv samt filmmusikkens verden, målrettes TSIGANE til et bredt publikum, både børn og voksne, turister og gæster fra hele verden. Endelig indrettes et lille auditorium, Den Sjette Scene, som suppleres med det nødvendige produktions- og fremviser udstyr. Det primære mål med Den Sjette Scene skal være børns møde med film- og musikproduktion, og en skærpelse af både nysgerrighed og appetit for den skabende kunst.

TSIGANE lokaliseres i sammenhæng med ejendomskomplekset Tobaksgaarden, som består af kulturhus, med udstillingslokaler, koncertsal, biograf, cafe og musikskole.

Finansieringsbehov udgør i alt kr. 14,9 mio. og omkostninger hertil vedrører såvel udviklingsomkostninger af selve formidlings- og oplevelsesuniverset samt erhvervelse af bygning og ombygning af denne.

Download hele projektbeskrivelsen her (klik på billedet):

Du er på - Jacob Gade