Café Biograf Spillested

-

Tirsdagsuniversitetet

SIGRID UNDSET: 1882-1949

ons 25 okt 2017 kl. 14:00

Onsdag den 25. oktober 2017 kl. 14-16 holder Mogens Pedersen, Jordløse, foredrag på Tobaksgaarden i Assens om forfatteren Sigrid Undset, der i 1928 vandt Nobel-prisen i litteratur.

Sigrid Undset blev født i Kalundborg, et stenkast fra Vor Frue kirke, i kancelliråd Gyths imposante bygning, som blev hendes hjem i de to første leveår. Hendes morfar var byens borgmester og far til Sigrids mor, Charlotte.

I den selvbiografiske bog ”Elleve År” beretter Sigrid Undset om sine barndomserindringer, herunder familiebesøg i Kalundborg. Hendes familie flyttede fra byen til Oslo, da Sigrid var kun to år gammel.

Foredraget vil fokusere på:

vekselvirkningen mellem liv og forfatterskab 
udviklingen i hendes livssyn
hendes forhold til katolicismen
”Kristin Lavransdatter”

Sigrid Undsets forfatterskab når sit højdepunk i middelalderdigtningen, hvortil hører hendes største og bedste værker. En anden del kan betegnes som nutidsdigtning, hvor hun tager samtidens tendenser under behandling og sætter dem i et kritisk lys.

Udover de skønlitterære værker var Sigrid Undset en dygtig og skarp debattør, som havde sine meningers mod og stod fast på disse holdninger, der ofte var kontroversielle i det norske miljø. Hun skrev et stort antal essays og artikler. På det skønlitterære område er der ikke mange korte værker.

Det lå ikke til hendes stil. De fleste af hendes noveller er ”svært lange”.

Sigrid Undsets liv var fyldt med modsætninger, medgang og modgang, tryghed og tragedie, tvivl og tro. Hun fødtes ind i datidens overklasse, havde en tryg og lykkelig barndom, men alt forandredes med faderens død i 1893. Uddannelse for hende havde moderen ikke råd til. I 10 år arbejdede Sigrid Undset som sekretær og hutlede sig igennem i stor fattigdom. Ægteskab og moderskab førte både lykke og skuffelser med sig. To børn mistede hun, og hendes elskede Norge blev besat. Alt dette satte tydelige spor i forfatterskabet, som hævede sig til at blive et af de største i Norden.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Tirsdagsuniversitetet.
Prisen for foredraget er kr. 50,-