Café Biograf Spillested

kr. 50

-

Tirsdagsuniversitetet – Russisk Litteratur

ons 4 apr 2018 kl. 14:00

 Russisk litteratur på Tobaksgaarden

Mogens Pedersen holder igen foredrag på Tobaksgaarden, denne gang om de store russiske forfattere fra den russiske guldalder i det 19. århundrede:

Foredraget finder sted i biografen onsdag 4. april kl. 14.00 til 16.20

Af uransagelige årsager sker det med århundreders mellemrum, at en nationallitteratur for en periode hæver sig langt over det traditionelle og for en tid dominerer verdenslitteraturen. Det var netop, hvad der skete i Rusland i det 19. århundrede. Skaberne af denne uventede udvikling er repræsenteret ved navne som Pusjkin, Lermontov, Gogol, Turgenjev, Dostojevskij, Tolstoj og Tjekhov. At gennembruddet med disse litterære giganter skete netop i Rusland på det tidspunkt, er en gåde. Ligesom Danmark, der i øvrigt også oplevede en kunstnerisk guldalder i perioden, var Rusland i en nedgangsperiode. Med et autokratisk styre præget af bagstræberi og undertrykkelse kunne man næppe forvente en kulturel opblomstring, men det var netop det, der skete.

Grundlæggeren af den russiske nationallitteratur er ubetinget Aleksander Pusjkin, der med sine kun 37 år nåede at skabe det russiske prosasprog, der skulle nå sit højdepunkt med trekløveret Turgenjev, Dostojevskij og Tolstoj. Forinden havde Pusjkins samtidige, Lermontov og Gogol, allerede ført prosalitteraturen og den begyndende realisme et stort skridt videre.

Ønsker vi at trænge ind i den russiske folkesjæl for dermed også at forstå den moderne russers tankegang og mentalitet, er der ingen vej uden om disse klassikere. Dette på trods af, at der i det 20. århundrede under kommunistregimets godt 70-årige levetid blev nedbrudt mange broer til traditionerne. Dette regime med dets folkemord og institutionaliserede terror var forudset af flere af de store 1800-tals digtere, i blandt dem Turgenjev og Dostojevskij. Sidstnævnte gav i sin roman De Besatte et dybtgående psykologisk portræt af den unge generation, som i 1917 med bolsjevikkerne greb magten i Rusland og hvis efterkommere skulle iværksætte det følgende rædselsregime. Dostojevskij kaldte dem – med et udtryk opfundet af Turgenjev – nihilister, altså mennesker, for hvem intet var helligt, heller ikke menneskeliv. Udtrykket omfattede mange grupperinger, hvoraf bolsjevikkerne blot var en.

Selv ikke under stalinismens værste udskejelser i 1930´erne kunne regimet forhindre folket i at læse de store klassikere, hvis indflydelse ses i værker af 1900-tals forfattere som Vasilij Grossman, Aleksander Solsjenitsyn, Anatolij Rybakov og Boris Pasternak. Der går en tydelig forbindelse og indflydelse fra Dostojevskij til Solsjenitsyn og fra Tolstoj til Grossman.

Mogens Pedersen vil i sit næste foredrag gennemgå det 20. århundredes store russiske prosaforfattere og således give interesserede et overblik over 200 års russisk litteratur-historie.

Foredragene arrangeres i samarbejde med Tirsdagsuniversitetet. Pris pr. foredrag kr. 50.

Vi mødes på Tobaksgaarden.