Café Biograf Spillested

GRATIS

-

PETER MARTENSEN

Kunstnerportrætter

lør 2 okt 2021 kl. 14:00

Det er med stor glæde, at Tobaksgaarden 2. oktober kan slå dørene op for udstillingen med
Peter Martensen, som er en af Danmarks mest anerkendte portrætmalere.

Peter Martensen har bl.a. portrætteret de tidligere formænd for Folketinget, Erling Olsen og Christian Mejdal, samt forhenværende statsminister og Flygtningehøjkommisær Poul Hartling. Disse værker hænger i dag i Folketinget og på det Nationalhistoriske museum Frederiksborg Slot.

I 2012 påbegyndte Peter Martensen en serie portrætter af kunstnere, han enten kender personligt, eller ønsker lære at kende. Tanken er at serien skal være et livsprojekt. De enkelte kunstnere bliver indlogeret og portrætteret stående i samme hjørne af atelieret over 2 dage. I dag består serien af 10 portrætter, og flere er på vej.

På denne udstilling vises bl.a. portrætter af den danske filminstruktør Lone Scherfig, skuespilleren Stina Ekblad og forfatteren Lone Hørslev, samt billedkunstnerne Doris Bloom, Pontus Kjerrman og Jesper Rasmussen.

I Peter Martensens øvrige værker ses hans fascination for mennesket og dets livsvilkår – særligt hans mænd i hvide skjorter har defineret hans helt eget udtryk. Mændene er alle skabt af samme grundfigur, har udtryksløse ansigter samt bærer neutral påklædning. Deres akavede placering midt i vrimlen og den manglende kontakt mændene imellem, skaber nærmest en hjælpeløs og handlingslammet situation der forstærkes ved de monokrome farver, som Martensen ofte bruger. Alt dette gør dem umiddelbart umulige at skelne fra hinanden, men ved at placere dem i forskellige situationer og forskellige vinkler, formår Martensen at give dem forskellige historier. Historier der dog i starten kan virke gådefulde og komplekse og som Martensen derfor bevidst lader være op til beskueren at fortolke.

Peter Martensen blev uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 1977 og har desuden frekventeret Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1982-1984, Grafisk skole v/professor Dan Sterup-Hansen. Han debuterede i 1972. Stilistisk tilhører han nyrealismen og anvender ofte fotografiet som udgangspunkt for sine malerier.

Fernisering lørdag 2. oktober kl. 14-17.
Peter Martensen vil være tilstede og alle er velkomne!