Café Biograf Spillested

KR. 80 + GEBYR

Køb billet

Barberen i Sevilla – Operaforedrag

tors 22 mar 2018 kl. 15:00

3 foredrag om Rossini på Tobaksgaarden, Assens

torsdage kl. 15.00 – ca. 17.30

22/3 – 12/4 – 26/4  2018

ved cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

Det var ikke uden grund at Gioachino Rossini (1792 – 1868) for 150 år siden fik en statsbegravelse som en af musikhistoriens mest succesfulde komponister. Det bliver i år fejret med ekstra mange opførelser af hans 40 alvorsfulde og komiske operaer. Skabt på bare 20 år! Han var det meste af tiden en charmetrold og humørbombe, men samtidig en dybt seriøs kunstner og ekvilibristisk nodevirtuos der var i stand til at komponere sine melodiøse og sprudlende verdenssucceser hurtigere end kopisterne rent manuelt kunne nå at kopiere dem. Fremgangsmåden var helt speciel og musikken besidder en enestående stemningsmæssig polaritet givet af den handlingsmæssige sammenhæng. Hans popularitet i samtiden er uden sidestykke og ’Rossini-feberen’ rasede i hele Europa i 1810’erne og -20’erne.

Gennem 3 foredrag får du ikke mindst en indføring i 3 af hans berømteste operaer. Der vil bl.a. være fokus på hans personlige forudsætninger, hans specielle virkemidler, hans foretrukne arie- og ensembleformer, det såkaldte Rossini-crescendo og hans valg af stemmetyper foruden referencer til samtids- og musikhistorien. Der bliver naturligvis også en handlingsgennemgang med gode musikeksempler og hvor de vigtigste motiver bliver spillet på klaver.

22/3 Barberen i Sevilla Verdens berømteste ikke-eksisterende ouverture (!) indleder

Rossinis kendteste opera. Den har været på repertoiret ubrudt i over 200 år og det skyldes ikke mindst kombinationen af dens festlige musik og finurlige skuespil. Det omfattende mesterværk har Rossini komponeret på bare nogle få uger samtidig med at alle regler og konventioner for perfekt komisk opera er overholdt. Bag den veloplagte musik og handlingens muntre facade er der social kritik af forfatter Beaumarchais der fra tiden op imod den franske revolution mere end antyder at hvis man har penge og titler står man over loven. Det angår et truende tvangsægteskab som dog bliver afværget med list, bestikkelse og kærlighed af hhv. en Karl-smart, en velhavende greve og en amourøs yndighed – så alt ender godt og lykkeligt.