Café Biograf Spillested

Kr. 100 + GEBYR

Køb billet

Operaforedrag: Samson og Dalila

Saint-Saëns – 1877

tors 8 nov 2018 kl. 15:00

Her er muligheden for indføringer i spændende operamesterværker som vil gøre dig i stand til at få væsentlig mere ud af dine operaoplevelser. Operaerne kan opleves i efteråret 2018 i Operabio i Odense og på operaen i Flensburg.

Selvom man ikke skal overvære en opførelse af dem er de i sig selv et berigende bekendtskab. Der vil være fokus på komponisternes forudsætninger, operaernes tilblivelse, opbygning, musikdramatiske virkemidler, tradition hhv. fornyelse, tonesprog herunder brugen af operaorkestret og forholdet mellem teksten, sceneriet og musikken sådan som komponisterne og forfatterne oprindeligt havde tænkt sig det skulle være.

Sammen med en gennemgang af handlingen vil der være ledsagende musikeksempler fra de bedste indspilninger gengivet på et godt klasse A-anlæg og centrale motiver og temaer spillet på klaver.

Samson og Dalila – Saint-Saëns – 1877
Dommerbogen fra Det gamle Testamente beskriver bl.a. en fanatisk troskonflikt mellem jøder og filistre med vold og erotik, og en kamp mellem mandekraft og kvindelist næret af hhv. kærlighed og svig. Denfortryllende, men forræderiske skønhed Dalila synger i 2. akt operaens kendteste arie: ”Mit hjerte åbner sig for din stemmesom en blomst til kys ved daggry”.  

Sam­sons store hår er et symbol på hans kraft og efter at han er blevet forblændet og narret af kærligheden til Dalila bliver han taget til fange. Hans hår bliver klippet af og hans øjne stukket ud. Men håret vokser ud igen og så kan han få det hedenske tempel til at styrte sammen og slå alle der er i det ihjel. Saint-Saëns har skabt den stemningsmættede musik.  (Operabio Odense fra Metropolitan 10/11)

 

Sted: Tobaksgaarden, Biografen
Underviser: Cand.mag. Bjørn Steding-Jessen
Arr.: Folkeuniversitetet Assens