Café Biograf Spillested

KR. 80 + GEBYR

Køb billet

Wilhelm Tell – Operaforedrag

tors 26 apr 2018 kl. 15:00

3 foredrag om Rossini på Tobaksgaarden, Assens

torsdage kl. 15.00 – ca. 17.30

22/3 – 12/4 – 26/4  2018

ved cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

Det var ikke uden grund at Gioachino Rossini (1792 – 1868) for 150 år siden fik en statsbegravelse som en af musikhistoriens mest succesfulde komponister. Det bliver i år fejret med ekstra mange opførelser af hans 40 alvorsfulde og komiske operaer. Skabt på bare 20 år! Han var det meste af tiden en charmetrold og humørbombe, men samtidig en dybt seriøs kunstner og ekvilibristisk nodevirtuos der var i stand til at komponere sine melodiøse og sprudlende verdenssucceser hurtigere end kopisterne rent manuelt kunne nå at kopiere dem. Fremgangsmåden var helt speciel og musikken besidder en enestående stemningsmæssig polaritet givet af den handlingsmæssige sammenhæng. Hans popularitet i samtiden er uden sidestykke og ’Rossini-feberen’ rasede i hele Europa i 1810’erne og -20’erne.

Gennem 3 foredrag får du ikke mindst en indføring i 3 af hans berømteste operaer. Der vil bl.a. være fokus på hans personlige forudsætninger, hans specielle virkemidler, hans foretrukne arie- og ensembleformer, det såkaldte Rossini-crescendo og hans valg af stemmetyper foruden referencer til samtids- og musikhistorien. Der bliver naturligvis også en handlingsgennemgang med gode musikeksempler og hvor de vigtigste motiver bliver spillet på klaver.

26/4 Wilhelm Tell (1829) Rossinis sidste opera blev i kombinationen af kvalitet og kvantitet også hans største. Den schweiziske frihedskamp fra 1200-tallet er via Schillers intensivering af dramaet og ikke mindst Rossinis musikalske beskrivelser blevet til et storværk der hensatte datidens publikum i ekstase og benovelse. Blandt mange spektakulære optrin skal titelpersonen med en pil skyde et æble af sin søns hoved. Tidens andre – og også senere – operakomponister har brugt værket som en lærebog over alt hvad der overhovedet kunne lade sig gøre i en opera. Det var også stærkt medvirkende til at operaen fik over 500 opførelser alene i Paris i Rossinis egen levetid.